Actueel: HERVORMINGEN ONDERWIJS IN NEDERLAND

Nederland staat bekend om haar degelijke studiefinanciering. Studenten hebben recht op verschillende soorten leningen of giften (afhankelijk van het al dan niet behalen van een diploma). Sommige daarvan zijn gebonden aan het loon van de student of zijn of haar gezin, andere zijn toegankelijk voor alle studenten. Het kabinet Rutte-Verhaegen plant momenteel hervormingen die de effectiviteit van deze regelingen kunnen aantasten voor studenten die meer dan een jaar leerachterstand hebben. Deze studenten zullen hogere inschrijvingsgelden moeten betalen en ze zullen hun OV-kaart verliezen. De OV-kaart geeft jongeren met een vorm van studiefinanciëring recht op gratis openbaar vervoer in de week en verlaagde transporttarieven in het weekend.
Het Steunpunt Studerende Moeders vraagt om studerende moeders als een uitzonderingsgroep te beschouwen voor geplande onderwijshervorming in Nederland.
Het protest tegen de geplande wetswijziging wordt breed gedragen door studenten, professoren en andere burgers (zie http://www.minimaalnominaal.nl). Het Steunpunt Studerende Moeders roept het kabinet bijkomend op om vrouwen die studie en ouderschap combineren als een uitzonderingsgroep te beschouwen, net zoals dat het geval zal zijn voor topsporters en gehandicapten. Annemiek de Jong, directeur van het steunpunt, meent dat ouderschap vaak tot studievertraging leidt, zonder dat dit de student verweten kan worden of zonder dat dit het uiteindelijke behalen van het diploma in gevaar brengt. Voor meer info lees http://www.studerendemoeders.nl/index.php?option=com_acajoom&act=mailing&task=view&listid=13&mailingid=25.

Toen ik afgelopen week als afgevaardigde van de faculteit Politieke en Sociale wetenschappen van de Universiteit Antwerpen een studiebeurs (beurs waarop alle mogelijke studierichtingen worden voorgesteld aan toekomstige studenten) bijwoonde, viel mijn oog op een brochure met de titel: "Studeren met een functiebeperking, topsport- of kunstbeoefening". Het trof me dat studerende moeders in België niet werden aangesproken als een groep die vanzelfsprekend recht heeft op een individueel studietraject, wat specifieke begeleiding of bijzondere examenfaciliteiten kan inhouden. Hier bovendien geen Steunpunt dat een brief kan schrijven naar de minister van onderwijs...

1 opmerking:

  1. Beste Marjolijn de Wilde,

    Van de week kwam ik via internet per toeval terecht op jouw blogspot over tienerzwangerschap in Belgie.

    Wat ontzettend leuk om te lezen waar jij je mee bezig houd en ook pleit voor zwangerschapsverlof/ bevallingsverlof voor jonge studerende moeders in Belgie! Ik vind het bijzonder leuk dat je het Steunpunt Studerende Moeders in Nederland hebt benoemd. Ik ben eerlijk gezegd enorm enthousiast over je werk en zou het erg leuk vinden om je een keer te ontmoeten en zodoende ervaringen uit te wisselen. Ook zou ik je graag meer willen vertellen over de oprichting en het werk
    Steunpunt in Nederland. Mijn steunbetuigingen voor het bevallingsverlof voor jonge studerende moeders in Belgie heb je alvast bij deze! Wie weet kunnen we krachten bundelen ?! want ik ben best bereid om ook een brief naar jullie minister van onderwijs te schrijven hoor!..;)


    Ik hoor graag van je!

    p.s.
    Mogelijk heb je dit artikel van het Europees Parlement al gezien, maar voor de zekerheid attendeer ik je op het volgende; want mogelijk heb je hier iets aan.
    http://www.studerendemoeders.nl/index.php?option=3Dcom_content&view=3Darticl=
    e&id=3D69:europees-parlement-wil-betere-ondersteuning&catid=3D3:newsflash&It=
    emid=3D70

    (mocht de link niet werken, kopieer de volledige tekst en plak deze vervolgens in je internetadresbalk)


    Met vriendelijke groeten,

    Annemiek de Jong uit Nederland

    Oprichtster van Stg. Steunpunt Studerende Moeders
    Expertise centrum voor studie en gezin
    Goudsesingel 182
    3011KD Rotterdam, Nederland
    Tel: 010-2067559
    Email: info@studerendemoeders.nl

    Voor meer info: www.studerendemoeders.nl
    Het platform voor alle studenten met (a.s.) kinderen, (her) intredende moeders
    en professionals!

    BeantwoordenVerwijderen

Algemene informatie tienerzwangerschap

  • Enkele cijfers
  • Gepland of ongepland
  • Abortus of ouderschap
  • Gevolgen
  • Begeleiding
  • Top 5 literatuur tienerzwangerschap
  • Links binnenland
  • Links buitenland
  • Archief 'actueel'

Enkele cijfers (uitgebreidere cijferreeksen op te vragen)

In 2007 bevielen in België 2837 meisjes jonger dan 20 jaar. 2708 tieners lieten een abortus uitvoeren. In 2007 waren er dus 5545 tienerzwangerschappen bekend. Daarbij dient nog een klein percentage miskramen gerekend te worden.
Als we deze cijfers vergelijken met het aantal meisjes tussen 10 en 20 in België dan werden in 2007 5 op de 1000 meisjes moeder, 4 op de 1000 meisjes maakten een abortus mee en 9 op de 1000 meisjes werden zwanger. De voorbije 11 jaar fluctueert het zwangerschapscijfer tussen de 8 en de 9. In 2007 werd, op 2000 en 2001 na, het hoogste zwangerschapscijfer genoteerd.
Er zijn sterke gewestelijke verschillen. In Vlaanderen worden 7 per 1000 meisjes zwanger, in Wallonië 10 en in het Brussels hoofdstedelijk gewest 19. In Vlaanderen kiezen tieners vaker voor het moederschap dan voor abortus. In Brussel is dat net omgekeerd en in Wallonië kiezen ze ongeveer even vaak voor geboorte als voor abortus.
Hoe ouder een meisje, hoe meer kans zij heeft op een zwangerschap. Minderjarige meisjes hebben 4 duizendste kans om zwanger te worden. Meerderjarige meisjes daarentegen 29 duizendste. Hoe ouder de zwangere meisjes zijn hoe groter ook de kans dat zij hun zwangerschap uitdragen.
Het bevallingscijfer en het abortuscijfer evolueren elk jaar meer naar elkaar toe. In 1996 eindigden slechts 1 op de 3 van de zwangerschappen in een abortus, nu is dat bijna de helft.
Deze cijfers zijn gebaseerd op cijfers verkregen van het SPE, het ONE en het observatorium voor Gezondheid en Welzijn, op rapporten van de evaluatiecommisie inzake de abortuswet van 1990 en op bevolkingscijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (vroegere NIS).
Uitgebreidere analyses of uitleg kunnen opgevraagd worden.

Gepland of ongepland

Over de oorzaken van tienerzwangerschap is veel discussie. Er is een verschil tussen ongeplande zwangerschappen en (semi-)geplande zwangerschappen. Ongeplande zwangerschappen kunnen het gevolg zijn van het niet gebruiken van anticonceptie door beperkte kennis, door een gevoel van persoonlijke onfeilbaarheid wat een zwangerschap betreft, door communicatiemoeilijkheden over anticonceptie met de partner, door vooroordelen ten opzichte van bepaalde anticonceptiva of gedwongen (onveilige) seks. Ook kan anticonceptie fout gebruikt worden of falen. Ten slotte kan een jongere nonchalant zijn in het gebruik van anticonceptie omdat hij of zij het eigen risico op zwangerschap moeilijk kan inschatten of omdat hij of zij geen regelmaat vindt in het plannen van het eigen leven en het gebruiken van anticonceptie. Vanzelfsprekend is deze lijst niet exhaustief.
Een semigeplande tienerzwangerschap is een zwangerschap van een tiener die het niet als een prioriteit ziet om een zwangerschap te voorkomen. Een geplande zwangerschap is een zwangerschap waarnaar sterk verlangd wordt door de tiener. Men schat dat ongeveer een derde van de tieners die ervoor kiezen om hun zwangerschap uit te dragen (semi)gepland zwanger werd. Het betreft hier voornamelijk oudere tieners, met een partner en zonder duidelijke toekomstplanning.

Abortus of ouderschap

Er is een opmerkelijk verschil in de karakteristieken van meisjes die voor abortus en die voor het uitdragen van de zwangerschap kiezen. Meisjes die voor het ouderschap kiezen zijn ouder, armer, lager geschoold, staan negatiever ten opzichte van abortus en kennen anderen in hun familie of kennissenkring die vroeg moeder werden. Het lijkt erop dat voor hen een kind minder een obstakel vormt voor het uitbouwen van de eigen toekomst. Toch mag de keuze voor het kind niet als een negatieve keuze gezien worden, bij de meeste jonge moeders is de positieve keuze voor een kind sterker dan het vlucht- of compensatiemotief dat vaak vermoed wordt bij jonge ouders.

Gevolgen

Ook over de gevolgen van zowel abortus als ouderschap is veel onduidelijkheid. De meeste onderzoekers en begeleiders vermoeden dat negatieve ervaringen van tienerouders meer te maken hebben met de achtergrond van de tiener (armoede, opleiding, sociale vaardigheden, persoonlijke problematiek), dan met het ouderschap zelf. Enkel als een tiener erg jong is, zal het beperkte ontwikkelingsniveau de binding met het eigen kind bepalen.
Er is weinig onderzoek naar de gevolgen van abortus bij tieners. We vermoeden dat ongeveer 1/4e nadien moeite heeft met de abortus. Dit gaat van af en toe een neerslachtige bui of woedeaanval tot zware trauma-ervaringen en rouwverwerking. In hoeverre verwerkingsproblemen bepaald worden door de abortus, de omstandigheden van de abortus of factoren los van de abortus is niet duidelijk. Opvallend is dat vele tieners, die al niet van bij de start een vertrouwenspersoon hebben, pas in hun volwassenheid of bij een nieuwe zwangerschap over de abortus praten.

Begeleiding

Weinig meisjes zoeken na een abortus hulp. Vaak hebben zij genoeg aan een persoon die hen de ruimte geeft om zo veel als zij willen stil te staan bij hun voorbije ervaringen. Als er meer nodig is, kunnen meisjes terecht bij het cRZ.
Ook tienerouders zoeken niet vaak hulp. Zij trekken hun plan. Het ouderschap lijkt een verantwoordelijkheidsgevoel op te roepen dat hen een extra stimulans geeft om hun leven op orde te houden. Tevens kunnen de meeste tienermoeders rekenen op een ruim ondersteuningsnetwerk (ouders, familie, vrienden). Ten slotte kan het zijn dat de mama’s zich sterker voordoen dan ze zijn omdat ze het gevoel hebben dat ze zich moeten bewijzen. Meisjes die wel hulp zoeken, hebben meestal zeer concrete vragen. Een overzicht van organisaties die tienerouders ondersteunen is te vinden in het vademecum ongeplande zwangerschap van het cRZ.

Literatuur tienerzwangerschap (uitgebreidere thematische bibliografie op te vragen)

  • Berthoud, R., Robson, K. (2001). The Outcomes of Teenage Motherhood in Europe. Innocenti Working Papers. Report: WP-86. 72pp. Jul 2001.
  • Furstenberg, F. F. (2007). Destinies of the Disadvantaged: The Politics of Teenage Childbearing (p. 203). Russell Sage Foundation Publications.
  • Kane, R., Wellings, K. (1999). Reducing the Rate of Teenage Conceptions. An International Review of the Evidence: Data from Europe. London: Health Education Authority.
  • Kirby, D. (2002). Effective approaches to reducing adolescent unprotected sex, pregnancy, and childbearing. Journal of Sex Research, 39(1), 51-7.
  • Moore, M.R., Brooks-Gunn, J. (2002). Adolescent Parenthood. In M.H. Bornstein (ed.), Handbook of parenting Second Edition: Vol. 3. Being and Becoming a Parent. Mahwah: Lawrence Erlbaum Associates, p. 173-214.
  • van Berlo, W, Wijsen, C., Vanwesenbeeck, I. (2005). Gebrek aan regie. Een kwalitatief onderzoek naar de achtergronden van tienerzwangerschappen. Utrecht: Rutgers Nisso Groep.