Actueel: HERVORMINGEN ONDERWIJS IN NEDERLAND
Nederland staat bekend om haar degelijke studiefinanciering. Studenten hebben recht op verschillende soorten leningen of giften (afhankelijk van het al dan niet behalen van een diploma). Sommige daarvan zijn gebonden aan het loon van de student of zijn of haar gezin, andere zijn toegankelijk voor alle studenten. Het kabinet Rutte-Verhaegen plant momenteel hervormingen die de effectiviteit van deze regelingen kunnen aantasten voor studenten die meer dan een jaar leerachterstand hebben. Deze studenten zullen hogere inschrijvingsgelden moeten betalen en ze zullen hun OV-kaart verliezen. De OV-kaart geeft jongeren met een vorm van studiefinanciëring recht op gratis openbaar vervoer in de week en verlaagde transporttarieven in het weekend.
Het Steunpunt Studerende Moeders vraagt om studerende moeders als een uitzonderingsgroep te beschouwen voor geplande onderwijshervorming in Nederland.Het protest tegen de geplande wetswijziging wordt breed gedragen door studenten, professoren en andere burgers (zie http://www.minimaalnominaal.nl). Het Steunpunt Studerende Moeders roept het kabinet bijkomend op om vrouwen die studie en ouderschap combineren als een uitzonderingsgroep te beschouwen, net zoals dat het geval zal zijn voor topsporters en gehandicapten. Annemiek de Jong, directeur van het steunpunt, meent dat ouderschap vaak tot studievertraging leidt, zonder dat dit de student verweten kan worden of zonder dat dit het uiteindelijke behalen van het diploma in gevaar brengt. Voor meer info lees http://www.studerendemoeders.nl/index.php?option=com_acajoom&act=mailing&task=view&listid=13&mailingid=25.
Toen ik afgelopen week als afgevaardigde van de faculteit Politieke en Sociale wetenschappen van de Universiteit Antwerpen een studiebeurs (beurs waarop alle mogelijke studierichtingen worden voorgesteld aan toekomstige studenten) bijwoonde, viel mijn oog op een brochure met de titel: "Studeren met een functiebeperking, topsport- of kunstbeoefening". Het trof me dat studerende moeders in België niet werden aangesproken als een groep die vanzelfsprekend recht heeft op een individueel studietraject, wat specifieke begeleiding of bijzondere examenfaciliteiten kan inhouden. Hier bovendien geen Steunpunt dat een brief kan schrijven naar de minister van onderwijs...
Beste Marjolijn de Wilde,
BeantwoordenVerwijderenVan de week kwam ik via internet per toeval terecht op jouw blogspot over tienerzwangerschap in Belgie.
Wat ontzettend leuk om te lezen waar jij je mee bezig houd en ook pleit voor zwangerschapsverlof/ bevallingsverlof voor jonge studerende moeders in Belgie! Ik vind het bijzonder leuk dat je het Steunpunt Studerende Moeders in Nederland hebt benoemd. Ik ben eerlijk gezegd enorm enthousiast over je werk en zou het erg leuk vinden om je een keer te ontmoeten en zodoende ervaringen uit te wisselen. Ook zou ik je graag meer willen vertellen over de oprichting en het werk
Steunpunt in Nederland. Mijn steunbetuigingen voor het bevallingsverlof voor jonge studerende moeders in Belgie heb je alvast bij deze! Wie weet kunnen we krachten bundelen ?! want ik ben best bereid om ook een brief naar jullie minister van onderwijs te schrijven hoor!..;)
Ik hoor graag van je!
p.s.
Mogelijk heb je dit artikel van het Europees Parlement al gezien, maar voor de zekerheid attendeer ik je op het volgende; want mogelijk heb je hier iets aan.
http://www.studerendemoeders.nl/index.php?option=3Dcom_content&view=3Darticl=
e&id=3D69:europees-parlement-wil-betere-ondersteuning&catid=3D3:newsflash&It=
emid=3D70
(mocht de link niet werken, kopieer de volledige tekst en plak deze vervolgens in je internetadresbalk)
Met vriendelijke groeten,
Annemiek de Jong uit Nederland
Oprichtster van Stg. Steunpunt Studerende Moeders
Expertise centrum voor studie en gezin
Goudsesingel 182
3011KD Rotterdam, Nederland
Tel: 010-2067559
Email: info@studerendemoeders.nl
Voor meer info: www.studerendemoeders.nl
Het platform voor alle studenten met (a.s.) kinderen, (her) intredende moeders
en professionals!