Actueel: DE AMERIKAANSE GEZONDHEIDSWET EN REPRODUCTIEVE GEZONDHEID
De ondertekening van de nieuwe gezondheidswet in Amerika: er is voldoende over gezegd en geschreven. Eén item dat uitgebreid in het nieuws kwam was de terugbetaling van abortus. Voor vele congresleden betekende zulke terugbetaling een struikelblok. Uiteindelijk is een voorstel hieromtrent dan ook geschrapt. Onmiddellijk kregen de mensen die geabonneerd zijn op de nieuwsbrief van het Guttmacher Institute (een kenniscentrum over seksuele en reproductieve gezondheid in Amerika) een verontwaardigde reactie in hun mailbox. Hieronder een citaat uit een meer genuanceerd bericht enkele dagen later:
"For the nation’s consumers and providers of reproductive health care, and for advocates of reproductive health and rights, the health care reform legislation just enacted is something of a mixed bag. The bill’s onerous abortion restrictions have been rightly denounced by reproductive rights supporters. New funding for evidence-based sex education was regrettably paired with the retention of a failed and discredited abstinence-only program. But, taken together, a number of other provisions in this sweeping measure constitute a clear and significant step forward for the reproductive health of America’s women and men."
Amerikanen kunnen in principe een bijkomende verzekering afsluiten die ook een abortusingreep dekt. Specialisten van het Guttmacher Institute menen echter dat de voorwaarden te complex zijn, waardoor weinig verzekeringsmaatschappijen de mogelijkheid hiertoe zullen opnemen in hun pakketten. Zoals bekend is België één van de weinige landen waar een abortus bijna volledig wordt terugbetaald.
Daarnaast klaagt de organisatie het blijvend financieren van preventieprojecten die enkel en alleen abstinentie tot doel hebben aan. 190 miljoen dollar van de federale fondsen zou gaan naar de ondersteuning van programma's die anticonceptie samen met onthouding promoten. 50 miljoen wordt voorbehouden voor vorming over onthouding tot na het huwelijk. De effectiviteit van de laatste programma's is volgens het Guttmacher Institute niet bewezen.
Wel positief is de organisatie over de ruime terugbetaling van diensten die met reproductieve gezondheid te maken hebben, zoals het aanbod van de Family Plannings Centres. Dit zijn laagdrempelige centra die de toegang tot reproductieve gezondheidszorg verzekeren. Deze diensten zijn meestal bemand door een aantal dokters, verplegers en sociaal assistenten en opereren los van ziekenhuizen. In Vlaanderen bestaat zulke dienstverlening niet. In Wallonië daarentegen wel. Daar hebben de centre planning familial een gelijkaardig aanbod. Anders dan in Amerika zijn de diensten van deze centra gratis. In Amerika is er, zoals gezegd, een terugbetalingssysteem.
Het mag spijtig genoemd worden dat zulke centra niet bestaan in Vlaanderen. Dit betekent immers dat men voor info of consulting over reproductieve gezondheid afhankelijk is van ofwel artsen ofwel telefonische dienstverlening ofwel abortuscentra.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten