De meeste tienermoeders voeden hun kind op zonder uitzonderlijke ondersteuning van professionele krachten. Sommigen echter hebben meer nodig dan de gebruikelijke consultaties van en bij Kind & Gezin. Ze raken in conflict met hun omgeving of problemen die reeds aanwezig waren voor de zwangerschap escaleren. Beide uitersten van de mogelijke levenssporen van zeer jonge moeders kwamen afgelopen donderdag aan bod in de reportage eerste keer: tienermoeder op radio 1. Liselot vertelt dat ze op haar 17e onverwacht zwanger wordt, haar partner verliest, maar doorgaat met de zwangerschap en er in slaagt haar middelbare studies af te ronden. Ze wordt gesteund door haar ouders en heeft geen spijt van de grote verandering in haar leven. Willy Cockx vertelt over de andere kant: de moeders die in een centrum integrale gezinszorg (CIG) worden opgenomen, samen met hun kind, omdat ze niet kunnen blijven waar ze voordien woonden of omdat ze duidelijk begeleiding nodig hebben bij de opvoeding van hun kind.
Zelden horen we een genuanceerd verhaal over tienermoederschap
Hoewel het een mooie reportage is en de verhalen herkenbaar zijn, is het spijtig dat men met betrekking tot tienermoederschap steeds uitkomt bij deze twee extremen: de moeders die het er zeer goed van afbrengen of de moeders die moeten opgenomen worden. Geen van beide verhalen dekken het grootste deel van de realiteit waarmee adolescente moeders te maken krijgen. De meeste mama's worden niet opgenomen én de meeste mama's behalen niet hun diploma, laat staan dat ze aan hogere studies starten zoals Liselot.
Het blijkt echter moeilijk dit genuanceerde verhaal in beeld te brengen: niet geslaagd volgens de normale standaarden van deze samenleving: school niet beëindigd, geen stabiele relatie, precaire huisvesting en toch een goede moeder. Vaak kunnen vrouwen vanaf 10 jaar na hun bevalling op tienerleeftijd met meer nuance op hun levensverhaal terugkijken. Deze mama's komen echter zelden aan het woord. Zonde. Tienermoeders worden zowel in de pers als in contacten met mensen uit hun omgeving te vaak gedwongen te bewijzen dat ze goed bezig zijn.
Ik ga niet helemaal akkoord.
BeantwoordenVerwijderenHet is een feit dat het steeds de twee uitersten zijn die aan bod komen.
Hoewel ik toch van mening ben dat die twee uitersten dichter bij elkaar liggen daar hier voorgesteld.
Ik ben er als tienermoeder zeer goed vanaf gekomen omdat ik de steun van mijn ouders en vrienden heb gekregen.. maar ik had in het interview nog lang door kunnen gaan over wat buitenstaanders niet kunnen zien. Hoe hard ik heb moeten knokken om mijn schooljaar af te maken bijvoorbeeld. En inderdaad, ik ben mijn partner verloren maar dat wilt niet zeggen dat hij echt 'weg' is. Ik moet me constant bewijzen als moeder, terwijl de vader mij en mijn zoon het leven zuur maakt, terwijl ik verder studeer,.. En dat is ook absoluut niet gemakkelijk. Ik weet dat dat niet letterlijk is wat u bedoelde, maar ik wil maar aantonen dat het niet òf goed gaat, òf slecht gaat en dat elke tienermoeder op één of andere moment wel eens deel heeft uitgemaakt van die middenmoot.
Ik besef maar al te goed dat ik met mijn gat in de boter gevallen ben en dat veel meisjes niet hetzelfde geluk hebben. Maar zelfs met beperkingen als geen diploma, onstabiele relatie,.. moet je er als moeder zelf iets van maken, ongeacht wat de buitenwereld je voorschrijft & het is aan de moeders zelf om naar buiten te stappen en om hulp te vragen.
Groetjes,
Liselot (uit het interview)
Dag Liselot,
BeantwoordenVerwijderenIk lees nu pas je reactie (wist dus nog niet helemaal hoe dit blogsysteem werkt...). Hoe spijtig, want ben je heel dankbaar voor je bericht!!
Ik denk dat wat je schrijft juist is wat ik naar voor wilde brengen. Achter de eenzijdige mediaverhalen, zit altijd meer (zowel positief als negatief) dan we te zien of te horen krijgen.
Heel veel geluk met je leven en je kind (ik kan me niet meer herinneren of het een zoon of dochter was, zo lang geleden is het al dat ik en jij dit geschreven hebben...
alles liefs,
Marjolijn
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen