In 2006 publiceerde een groep onderzoekers een interessant document over seksualiteit en reproductieve gezondheid bij Belgische tieners tussen 10 en 18 jaar. In hun analyse betrokken ze een aantal databanken. Vermits ik in dit bericht wil focussen op socio-economische gegevens haal ik vooral de ONE- en de A.I.M.-databanken aan. Het ONE is de Waalse tegenhanger van Kind & Gezin. In Wallonië en Franstalig Brussel verzamelen verpleegkundigen en vroedvrouwen naast cijfers een aantal demografische gegevens, zoals nationaliteit, geïsoleerdheid en medische opvolging.
L'Agence Intermutualiste (A.I.M. - Intermutualistisch Agentschap), is een vereniging die sinds 2002 de gegevens van de 7 Belgische verzekeringsinstellingen verzamelt (http://www.nic-ima.be/nl), vooral met betrekking tot terugbetaling van medische kosten, invaliditeit en moederschapsuitkeringen. Een tiener heeft volgens het A.I.M. een sociaal economisch laag profiel, wanneer er een maximale terugbetaling van de medische kosten is.
Tienermoeders hebben vaker een Belgische, dan een vreemde nationaliteit, leven vaak geïsoleerd en raadplegen pas laat een gynaecoloog of vroedvrouw
Over de financiële toestand van de jonge abortuscliënten in 2002 kan enkel iets gezegd worden aan de hand van de A.I.M.-gegevens. De abortussen liggen een stuk hoger bij meisjes uit een sociaal lage economische klasse (4,6 op de 1000 verzekerden) dan bij meisjes zonder verhoogde terugbetaling (1,9 op de 1000 verzekerden).
Het bevallingscijfer bij Waalse en Brusselse minderjarige meisjes tussen 1998 en 2002 ligt hoger bij de tieners met een Belgische nationaliteit (1,1%) dan bij de meisjes met een vreemde nationaliteit (0,8%), met een uitzondering van de Zwart-Afrikaanse meisjes (1,8%).
44% van de nieuwe moeders woonde geïsoleerd of in een opvangtehuis
3% van de Belgische tienermoeders werd prenataal niet opgevolgd. Dit cijfer ligt hoger onder de meisjes met een vreemde nationaliteit (8,8%) dan onder de meisjes met de Belgische nationaliteit (1,4%). De geïsoleerde jongeren raadplegen ook minder vaak een verloskundige voor de bevalling.
Deze studie is een aanzet tot opvullen van een leemte in het Belgisch wetenschappelijke landschap: de demografische kenmerken van jonge abortuscliëntes en moeders. Over enkele maanden maak ik een eigen studie bekend waarin ik enerzijds de geboorteaangiftes van tienermoeders en anderzijds de registraties door regioteamleden van Kind & Gezin bespreek.
Een voorproef is te beluisteren op de Dag van de Sociologie op 11 juni in Amsterdam (http://www.nsv-sociologie.nl/).
Beghin, D., Cueppens, C., Lucet, C., Ndamé, S., Masuy-Stroobant, G., Sasse, A., Piette, D. (2006). Adolescentes: sexualité & santé de la reproduction. Etat des lieux en Wallonie et à Bruxelles. Ministère de la Communauté française.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten