Actueel: TIENERZWANGERSCHAPSCIJFERS IN ENGELAND

Engeland staat bekend als het Europese land met het hoogste relatieve aantal tienerzwangerschappen. Als antwoord hierop lanceerde de overheid in 1998 de Teenage Pregnancy Strategy, met voornamelijk twee doelen: een halvering van het zwangerschapscijfer onder minderjarigen en de stijging van het aantal schoolgaande minderjarige tienerouders tot 60%, beide tegen 2010.

Ter evaluatie van deze Teenage Pregnancy Strategy worden jaarlijks tienerzwangerschapscijfers bekendgemaakt. In 2007 werd er voor het eerst sinds 1998 opnieuw een fixe stijging vastgesteld. 41,7 op de 1000 meisjes tussen 15 en 18 raakten zwanger, ten opzichte van 40,6 in 2006. In vergelijking met 1998 blijft dat een daling van bijna 11%. Deze daling is behoorlijk te noemen. Toch is ze miniem, wetende dat we nog slechts een aantal jaren van 2010 verwijderd zijn en er van een halvering nog lang geen spake is.


Na een stijging van het zwangerschapscijfer onder minderjarige meisjes in Engeland maakt de overheid ruim 22 miljoen euro vrij voor de preventie van tienerzwangerschappen

Opvallend is dat, net zoals in België, het aandeel tienerabortussen jaarlijks blijft stijgen. Bijna 51% van de zwangerschappen bij minderjarigen (15-17 jaar) eindigt in een abortus in Engeland. In België was dat in 2007 65%. In het persbericht ondertekend door een aantal Britse ministers wordt deze stijging als een extra reden aangewend om vooral in te zetten op de preventie van ongeplande zwangerschap (cf titel persbericht = More Cash for Contraception). Nergens wordt verwezen naar de mogelijkheid dat de huidige campagnes naast een gedeeltelijke gedragsverandering vooral een waardenverandering tot gevolg hebben. De daling van het aantal tienerzwangerschappen is niet drastisch. Wel wensen steeds minder jongeren hun zwangerschap uit te dragen.

Het abortuspercentage maakt het ook mogelijk het zwangerschapscijfer te vergelijken met wat Unicef als limiet stelt voor een alamerend aantal tienermoeders. Volgens Unicef kan in een land van een hoog aantal tienermoeders gesproken worden als tussen de 15 en 20 jaar meer dan 10 meisjes op de 1000 moeder worden per jaar. Engeland zit daar met ongeveer 20 moeders per 1000 meisjes zelfs in de leeftijdscategorie 15 tot en met 17 jaar ruim boven. Het is bovendien algemeen bekend dat het aantal tienerzwangerschappen bij de 18 en 19jarigen hoger ligt dan bij de minderjarigen en dat het aandeel tienerouders stijgt met het ouder worden van de moeder. Engeland blijft dus geconfronteerd met een alarmerend hoog aantal tienerouders.

Nergens worden echter cijfers bekend gemaakt die het welslagen van de teenage pregnancy strategy met betrekking tot het tweede streefdoel, namelijk de verhoging van de scholingsgraad van tienerouders en het voorkomen van vroegtijdige sociale exclusie, evalueren. Er wordt door de minister van voortgezet onderwijs enkel verwezen naar bijkomende inspanningen in de sector.

De ministers van gezondheid en van jeugd bevestigen dat de cijfers van 2007 teleurstellend zijn, maar vernoemen in eenzelfde adem het vierde kwartaal van 2007, waarin het aantal tienerzwangerschappen opnieuw gedaald is. Het mag duidelijk zijn dat men hier blij is met een dode mus. Er is nog veel werk aan de winkel voor Groot-Brittannië, dat zonder dat te willen, de voorbije weken ruimschoots in de pers kwam, met betrekking tot het thema.

Ik kan enkel hopen dat de extra 20.500.000 pond (een ruime 22.000.000 euro), ter beschikking gesteld door de bevoegde minsisters, afdoend worden aangewend. Mijns inziens betekent dat: zich niet blindstaren op preventie in de enge zin van het woord, maar ook werken aan de onderliggende problematieken.

Voor meer info zie:
http://www.everychildmatters.gov.uk/health/teenagepregnancy/

4 opmerkingen:

  1. zeg gewoon hoeveel gemiddeld sukkels

    BeantwoordenVerwijderen
  2. INDERDAAD IK WIL DAT OOK WETEN

    BeantwoordenVerwijderen
  3. JA IK WIL DAT OOK VOOR MIJN ENGELS PRESENTATIE WETEN WANT IN NEDERLAND ZIJN DAT ER ONGEVEER 2000 EN IN ENGELAND GAAN ZE HELEMAAL MET PROCENTEN ENZO JA WHATTHEFUCK GUYS!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. jaaa idd, beeeter wel

    BeantwoordenVerwijderen

Algemene informatie tienerzwangerschap

  • Enkele cijfers
  • Gepland of ongepland
  • Abortus of ouderschap
  • Gevolgen
  • Begeleiding
  • Top 5 literatuur tienerzwangerschap
  • Links binnenland
  • Links buitenland
  • Archief 'actueel'

Enkele cijfers (uitgebreidere cijferreeksen op te vragen)

In 2007 bevielen in België 2837 meisjes jonger dan 20 jaar. 2708 tieners lieten een abortus uitvoeren. In 2007 waren er dus 5545 tienerzwangerschappen bekend. Daarbij dient nog een klein percentage miskramen gerekend te worden.
Als we deze cijfers vergelijken met het aantal meisjes tussen 10 en 20 in België dan werden in 2007 5 op de 1000 meisjes moeder, 4 op de 1000 meisjes maakten een abortus mee en 9 op de 1000 meisjes werden zwanger. De voorbije 11 jaar fluctueert het zwangerschapscijfer tussen de 8 en de 9. In 2007 werd, op 2000 en 2001 na, het hoogste zwangerschapscijfer genoteerd.
Er zijn sterke gewestelijke verschillen. In Vlaanderen worden 7 per 1000 meisjes zwanger, in Wallonië 10 en in het Brussels hoofdstedelijk gewest 19. In Vlaanderen kiezen tieners vaker voor het moederschap dan voor abortus. In Brussel is dat net omgekeerd en in Wallonië kiezen ze ongeveer even vaak voor geboorte als voor abortus.
Hoe ouder een meisje, hoe meer kans zij heeft op een zwangerschap. Minderjarige meisjes hebben 4 duizendste kans om zwanger te worden. Meerderjarige meisjes daarentegen 29 duizendste. Hoe ouder de zwangere meisjes zijn hoe groter ook de kans dat zij hun zwangerschap uitdragen.
Het bevallingscijfer en het abortuscijfer evolueren elk jaar meer naar elkaar toe. In 1996 eindigden slechts 1 op de 3 van de zwangerschappen in een abortus, nu is dat bijna de helft.
Deze cijfers zijn gebaseerd op cijfers verkregen van het SPE, het ONE en het observatorium voor Gezondheid en Welzijn, op rapporten van de evaluatiecommisie inzake de abortuswet van 1990 en op bevolkingscijfers van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (vroegere NIS).
Uitgebreidere analyses of uitleg kunnen opgevraagd worden.

Gepland of ongepland

Over de oorzaken van tienerzwangerschap is veel discussie. Er is een verschil tussen ongeplande zwangerschappen en (semi-)geplande zwangerschappen. Ongeplande zwangerschappen kunnen het gevolg zijn van het niet gebruiken van anticonceptie door beperkte kennis, door een gevoel van persoonlijke onfeilbaarheid wat een zwangerschap betreft, door communicatiemoeilijkheden over anticonceptie met de partner, door vooroordelen ten opzichte van bepaalde anticonceptiva of gedwongen (onveilige) seks. Ook kan anticonceptie fout gebruikt worden of falen. Ten slotte kan een jongere nonchalant zijn in het gebruik van anticonceptie omdat hij of zij het eigen risico op zwangerschap moeilijk kan inschatten of omdat hij of zij geen regelmaat vindt in het plannen van het eigen leven en het gebruiken van anticonceptie. Vanzelfsprekend is deze lijst niet exhaustief.
Een semigeplande tienerzwangerschap is een zwangerschap van een tiener die het niet als een prioriteit ziet om een zwangerschap te voorkomen. Een geplande zwangerschap is een zwangerschap waarnaar sterk verlangd wordt door de tiener. Men schat dat ongeveer een derde van de tieners die ervoor kiezen om hun zwangerschap uit te dragen (semi)gepland zwanger werd. Het betreft hier voornamelijk oudere tieners, met een partner en zonder duidelijke toekomstplanning.

Abortus of ouderschap

Er is een opmerkelijk verschil in de karakteristieken van meisjes die voor abortus en die voor het uitdragen van de zwangerschap kiezen. Meisjes die voor het ouderschap kiezen zijn ouder, armer, lager geschoold, staan negatiever ten opzichte van abortus en kennen anderen in hun familie of kennissenkring die vroeg moeder werden. Het lijkt erop dat voor hen een kind minder een obstakel vormt voor het uitbouwen van de eigen toekomst. Toch mag de keuze voor het kind niet als een negatieve keuze gezien worden, bij de meeste jonge moeders is de positieve keuze voor een kind sterker dan het vlucht- of compensatiemotief dat vaak vermoed wordt bij jonge ouders.

Gevolgen

Ook over de gevolgen van zowel abortus als ouderschap is veel onduidelijkheid. De meeste onderzoekers en begeleiders vermoeden dat negatieve ervaringen van tienerouders meer te maken hebben met de achtergrond van de tiener (armoede, opleiding, sociale vaardigheden, persoonlijke problematiek), dan met het ouderschap zelf. Enkel als een tiener erg jong is, zal het beperkte ontwikkelingsniveau de binding met het eigen kind bepalen.
Er is weinig onderzoek naar de gevolgen van abortus bij tieners. We vermoeden dat ongeveer 1/4e nadien moeite heeft met de abortus. Dit gaat van af en toe een neerslachtige bui of woedeaanval tot zware trauma-ervaringen en rouwverwerking. In hoeverre verwerkingsproblemen bepaald worden door de abortus, de omstandigheden van de abortus of factoren los van de abortus is niet duidelijk. Opvallend is dat vele tieners, die al niet van bij de start een vertrouwenspersoon hebben, pas in hun volwassenheid of bij een nieuwe zwangerschap over de abortus praten.

Begeleiding

Weinig meisjes zoeken na een abortus hulp. Vaak hebben zij genoeg aan een persoon die hen de ruimte geeft om zo veel als zij willen stil te staan bij hun voorbije ervaringen. Als er meer nodig is, kunnen meisjes terecht bij het cRZ.
Ook tienerouders zoeken niet vaak hulp. Zij trekken hun plan. Het ouderschap lijkt een verantwoordelijkheidsgevoel op te roepen dat hen een extra stimulans geeft om hun leven op orde te houden. Tevens kunnen de meeste tienermoeders rekenen op een ruim ondersteuningsnetwerk (ouders, familie, vrienden). Ten slotte kan het zijn dat de mama’s zich sterker voordoen dan ze zijn omdat ze het gevoel hebben dat ze zich moeten bewijzen. Meisjes die wel hulp zoeken, hebben meestal zeer concrete vragen. Een overzicht van organisaties die tienerouders ondersteunen is te vinden in het vademecum ongeplande zwangerschap van het cRZ.

Literatuur tienerzwangerschap (uitgebreidere thematische bibliografie op te vragen)

  • Berthoud, R., Robson, K. (2001). The Outcomes of Teenage Motherhood in Europe. Innocenti Working Papers. Report: WP-86. 72pp. Jul 2001.
  • Furstenberg, F. F. (2007). Destinies of the Disadvantaged: The Politics of Teenage Childbearing (p. 203). Russell Sage Foundation Publications.
  • Kane, R., Wellings, K. (1999). Reducing the Rate of Teenage Conceptions. An International Review of the Evidence: Data from Europe. London: Health Education Authority.
  • Kirby, D. (2002). Effective approaches to reducing adolescent unprotected sex, pregnancy, and childbearing. Journal of Sex Research, 39(1), 51-7.
  • Moore, M.R., Brooks-Gunn, J. (2002). Adolescent Parenthood. In M.H. Bornstein (ed.), Handbook of parenting Second Edition: Vol. 3. Being and Becoming a Parent. Mahwah: Lawrence Erlbaum Associates, p. 173-214.
  • van Berlo, W, Wijsen, C., Vanwesenbeeck, I. (2005). Gebrek aan regie. Een kwalitatief onderzoek naar de achtergronden van tienerzwangerschappen. Utrecht: Rutgers Nisso Groep.