In de Standaard pleitte Willy Cockx vorige week voor een vrijstelling van leerplicht voor tienermoeders net na de geboorte van hun kind. Cockx is gezinsbegeleider van de tienermoederleefgroep in het CIG De Merode te Kasterlee en klaagt aan dat het voor een heel aantal jonge moeders quasi onmogelijk is om een goede band met hun kind op te bouwen en tevens goed te presteren op school. Vele van de leerplichtige moeders gleiden af naar het deeltijdsonderwijs en worden daar sinds dit jaar geconfronteerd met de plicht op dagbesteding. Waar men vroeger relatief lax was als een leerling geen stageplek vond, is dat momenteel een reden om een leerling te schorsen. Dit betekent dat veel tienermoeders in een job terechtkomen waarvoor ze ofwel vroeg moeten starten ofwel lang moeten doorwerken (info verkregen uit artikel in de Standaard (20 februari) en in een gesprek met mijnheer Cockx).
Het is voor vele tienermoeders moeilijk goed te presteren op school én een band op te bouwen met hun kind. Vrijstelling van leerplicht zou ademruimte geven
Niet ideaal als er thuis ook nog een kind is, dat ze vaak alleen opvoeden of liever niet te lange tijd aan de zorgen van de eigen ouders overlaten. Dat de meeste van de zwangerschappen onder tieners ongepland zijn, maakt dat het wennen aan en het binding leggen met hun kind tijd en aandacht vragen. Een vrijstelling van leerplicht voor een beperkte periode zou de moeders wat ademruimte kunnen geven en hen in staat stellen begeleiding te zoeken bij hun nieuwe opdracht als opvoeder.
Een tegenwerping is dat men vreest dat dit tieners zal aanzetten om moeder te worden. Dit is echter niet noodzakelijk zo. Ter illustratie: momenteel bestaat er een uitzondering op de wet omtrent leefloon. In principe kunnen enkel meerderjarigen een leefloon ontvangen. Indien een minderjarige een kind heeft, heeft zij echter ook recht op deze uitkering. Toch blijkt uit een verkennende studie onder OCMW's in de provincie Antwerpen (onderzoek masterthesis Sociologie door Anneleen Malcorps, begeleid door Jacobs Thérèse en mezelf, aangevraagd door het cRZ - resultaat beschikbaar vanaf juni 2009) dat zeer weinig tienerouders een leefloon aanvragen. De proef op de som zou kunnen genomen worden door in gesprek te gaan met Nederlandse beleidmakers en welzijnswerkers. In Nederland hebben tienermoeders immers recht op een jaar vrijstelling van leerplicht na de bevalling.
Ik hoop deze dialoog gaande te houden met de CIG's, Willy Cockx in het bijzonder, de overheid en contactpersonen in Nederland tijdens mijn doctoraatsproject dat ik begin maart start aan de universiteit van Antwerpen en dat tienerouderschap en beleid als thema heeft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten