In december 2008 kwam het tweede Europees Perinataal Gezondheidsrapport van het Euro-Peristatproject online. Deze uitgave wordt gefinancieerd door de Europese overheid en door het Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Consumenten. In het rapport worden statistieken opgenomen in verband met de perinatale gezondheidstoestand van vrouwen en kinderen in een groot aantal Europese landen.
België heeft in vergelijking met andere Europese landen een laag tienerbevallingspercentage. 2,1% van de Belgische bevallingen is een bevalling bij een tiener.
België (Vlaanderen) behoort met 2,1% tot de groep landen met het laagste aandeel tienerbevallingen (percentage tienerbevallingen van totaal aantal bevallingen). Andere landen met een percentage lager dan 3% zijn Portugal, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Slovenië, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Corsica en Cyprus
Landen met een percentage tussen 3 en 5% zijn Ierland, Spanje, Oostenrijk en de Tsjechische Republiek.
Landen met een percentage hoger dan 5% zijn: Groot-Brittannië, Polen, Slovakije, Hongarije, Litouwen, Letland en Estland.
Volgens het rapport gaan tienerbevallingen meer dan toevallig samen met perinatale problemen, zoals vroeggeboorte, sterfte of groeiachterstand. Als redenen voor deze problemen worden voornamelijk sociale en gezondheidsfactoren opgegeven, zoals een beperkte opvolging door verloskundigen, ongewilde of verborgen zwangerschappen, beperkte voeding of een lagere sociale klasse.
Uit ander onderzoek blijkt dat enkel voor tieners jonger dan 16 jaar de leeftijd bepalend is voor perinatale problemen (Cunnington, 2001). Andere risico's hangen samen met de leefomstandigheden van de tiener en haar achtergrond. Men kan een jongere dan ook geen intensieve opvolging opdringen enkel en alleen omwille van haar leeftijd.
Aan de hand van deze percentages kunnen we geen uitspraak doen over het al dan niet hoog liggen van de Belgische tienerbevallingscijfers ten opzichte van de cijfers in andere landen. Het bekomen percentage is immers afhankelijk van de aantallen in de andere leeftijdsgroepen.
Cammu H., Martens, G., De Coen, K., Van Mol, C. & Defoort, P. (2005). Perinatale activiteiten in Vlaanderen 2004, Brussel: Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie.
Cunnington, A.J. (2001). What’s so bad about teenage pregnancy? Journal of Family Planning and Reproductive Health Care, 27(1): 36-41.
Euro-Peristat Project (2008). Eeropean Perinatal Health Report. Data from 2004.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten